Verhogen van hijskranen op ZIN
16 juni 2022Op 30 mei werd een van de twee hijskranen op het project ZIN in Brussel getelescopeerd. Aangezien het project in de hoogte groeide, was het noodzakelijk geworden onze kranen te verhogen en dit via een telescopering.
Als gevolg van deze interventie gingen onze beweegbare hijskranen van 65 meter naar een hoogte van 85 meter. Hieronder wordt uitgelegd hoe een kraan wordt getelescopeerd.
Hoe wordt een kraan getelescopeerd?
Onze teams zetten eerst een metalen verstevigingsstructuur op. Hierdoor kunnen de monteurs de beweegbare hijskranen verankeren dmv hoogwaardige stalen trekstangen, aan de nieuwe structuur alsook aan de bestaande kern.
Vervolgens wordt een zogenaamde telescopische kooi geïnstalleerd van ongeveer 12 ton rond de kraanmast. Dit zorgt ervoor dat de kooi gebruikt kan worden om te telescoperen: de kooi wordt bevestigd aan de basis van de kroon en de hefboom. Aan deze kooi zit een cilinder die op de mast rust en waarmee de hele kooi kan worden opgetild. De cilinder reikt tot een hoogte van 1,5 m en de kooi wordt tijdelijk vastgezet. Deze procedure wordt 4 keer herhaald om een nieuw mastelement van 6 m te kunnen aanbrengen. De handeling wordt herhaald tot de gewenste hoogte is bereikt
Wist je dat een kraan zichzelf kan telescoperen?
Al het voorbereidende werk, inclusief de installatie van de telescopische kooi, wordt door de kraan zelf gedaan. De giek is volledig onafhankelijk en kan de elementen opnemen die aan zijn mast worden bevestigd om te worden verhoogd. Deze methode wordt systematisch gebruikt voor hoogbouw en maakt het mogelijk dat de kranen met het gebouw mee omhoog bewegen zonder tussenkomst van een mobiele kraan.




















Volgende “Klimfase” …
Een volgende fase van telescoperen is gepland voor eind juli om de uiteindelijke hoogte van de kranen te bereiken. Deze verhoging zal ook gepaard gaan met de verandering van de giek… Nog een belangrijke mijlpaal die wij niet zullen nalaten u mee te delen.