Bouwtechnieken

De 52-uren van Van Laere: een race tegen de klok

6 december 2019

Van Laere realiseert glansprestatie op sporennet

Wat deed jij afgelopen weekend: uit eten, fietsen, Sinterklaasfeestje? Ons werfteam beleefde 52 spannende uren op de sporen. In Hansbeke schoven we een brugdek onder de sporen, in Bellem een voetgangerstunnel. En dat allemaal mooi binnen de tijd. Een reconstructie…

Het sporennet tussen Gent en Brugge wordt over het volledige traject verdubbeld. Van Laere realiseert het deelproject Aalter-Landegem. In het weekend van 30 november op 1 december volgde een moment van hoogspanning. Adjunct-projectleider Dieter Knops beleefde alles vanop de eerste rij.

Voorbereiding is alles. Zeker wanneer het treinverkeer een weekend onderbroken wordt. “Bij zo’n TLO-weekend (Tijdelijke Lijnonderbreking) komen heel wat regels en administratief werk kijken”, vertelt Dieter. “Cruciaal was onze planning: alle werken moesten effectief in een weekend passen, want op maandagochtend werden de sporen opnieuw in dienst gegeven.” Geen minuut te verliezen dus: zaterdag om 00u40 gingen de werken van start. “Mobix, onze CFE-zustermaatschappij, heeft de sporen vlot opgebroken. Zo konden we de grondwerken op beide plaatsen snel aanvatten.”

Schuiven maar!

Om 11 uur stond in Bellem een eerste krachttoer op het programma: een voetgangerstunnel van vijf meter breed en drie meter hoog werd onder de sporen geschoven. “Voor zo’n gevaarte moesten we een enorme bouwput voorzien. Het grondwerk nam dus veel tijd in beslag. Twee vijzels duwden de tunnel over de volle grond aan zes meter per uur. De voorziene drie uur hadden we ook effectief nodig.”

Elf uur later stonden ze ook in Hansbeke voor hét kritieke moment: een betonnen brugdek van 320 ton inschuiven om zo een onderdoorgang te creëren. “Anders dan in Bellem konden we de dakplaat hier met vijzels over een soort van glijbaan op de eerder geheide damplanken schuiven. Op een uur tijd overbrugden we 18 meter. Een spectaculaire operatie en dus hadden we veel bekijks. Heel wat collega’s en ‘toeristen’ aanschouwden het gebeuren.”

Eenmaal de kunstwerken hun vaste bestemming kregen, werden de grondwerken hervat en de sporen heraangelegd. “Van de buitendienststelling maakten we ook gebruik om andere noodzakelijke werken uit te voeren, zoals rioleringsbuizen en kabeldoorsteken onder de sporen leggen.”

Eenmaal de kunstwerken hun vaste bestemming kregen, werden de grondwerken hervat en de sporen heraangelegd. “Van de buitendienststelling maakten we ook gebruik om andere noodzakelijke werken uit te voeren, zoals rioleringsbuizen en kabeldoorsteken onder de sporen leggen.”

Oef, stipte treinen

Maandagochtend, 4 uur: de eerste trein reed stipt over de sporen waar enkele uren eerder nog hard aan werd gewerkt. “Een pak van ons hart”, zegt Dieter. “Want er liggen zoveel kabels en dus hoop je dat niets beschadigd werd. Het was een race tegen de klok. Een moeilijke puzzel ook, want de teams moesten elkaar perfect opvolgen. Door teamwork, van arbeider over projectleider tot onderaannemer, slaagden we in ons opzet.”
Eind goed, al goed. Op naar het volgende huzarenstukje in dit project: in de herfst van 2020 duwen we een tunnel van maar liefst 1.300 ton op zijn plaats…