5 redenen om te BIMmen
18 mei 2020BIM (Building Information Modelling) is een afkorting die goed in de mond ligt. Je kan er zelfs makkelijk een werkwoord van maken. Gelukkig maar, want het is een van de meest besproken innovaties van de laatste jaren in de bouwsector. Waarom willen we BIMmen?
Bij BIM wordt een project in een 3D-model omgezet om alle informatie tijdens de verschillende bouwfases te verwerken en beheren. Op zich is dat al een schitterende doelstelling, maar wij geven je nog vijf redenen om met BIM aan de slag te gaan!
1. Integrale samenwerking tussen alle bouwpartners
Een innovatie die de samenwerking tussen alle betrokken partijen in een bouwproject verbetert? Die moet je gewoon omarmen. Bij BIM maak je gebruik van cloudplatformen om informatie en data op een centrale plaats met elkaar te delen. Dat leidt automatisch naar een efficiënte en transparante samenwerking. Iedere partner maakt en deelt zijn 3D-model en gebruikt de andere beschikbare modellen als een soort van onderlegger. Zo spreekt iedereen dezelfde taal.
2. Faalkosten besparen: efficiënter en goedkoper bouwen
Sneller en adequater reageren op mogelijke hindernissen, nog voor het euvel zich daadwerkelijk voordoet op de werf… Dat is de kracht van BIM. Door de digitale modellen kan het bouwteam vroegtijdig conflicten in de ontwerpen opsporen en bijsturen voor ze worden uitgevoerd. Het resultaat: een besparing op faalkosten zoals onvoorziene afbraakwerken, materiaalverlies, herontwerpen, extra fabricatie en transportkosten of stilstand in de uitvoeringsfase. Wie wil daar niet voor tekenen?
3. Ontwerpen worden complexer, veeleisender en ecologischer
En dus is alle hulp welkom. Bij Building Information Modelling verzamel je namelijk alle relevante informatie om ze vanuit verschillende disciplines en doeleinden te bekijken en te gebruiken. Ramingen, detaillering en uitvoering gebeuren steeds vaker op basis van 3D-modellen. Bovendien kunnen varianten en alternatieve oplossingen eerst virtueel gesimuleerd worden. Zo krijg je:
- meer impact op de structuur;
- een hogere energie-efficiëntie, want je krijgt zicht op de ideale plaatsing van het ontwerp en hogere isolatiewaarden door andere bouwmaterialen;
- een betere visualisatie van de bouwplanning;
- een kortere bouwtijd doordat je kan inzetten op prefabricatie.
4. Inspelen op duurzaamheid en smart buildings
BIM is van toepassing op het hele bouwproces: van de ontwerp- en aanbestedingsfase, over de uitvoering tot in de onderhoudsfase. Het digitale informatiemodel laat toe om een gebouw gedurende zijn levenscyclus adequaat op te volgen en in te grijpen op het juiste moment. BIM verhoogt dus de duurzaamheid van een gebouw.
De techniek helpt ook bij de creatie van slimme gebouwen, de zogenaamde smart buildings. Dankzij BIM kan je simulaties uitvoeren op de digitale tweeling van het gebouw om te onderzoeken wat het effect is op het echte gebouw. Zo anticipeer je vooraf op externe invloeden zoals klimatologische omstandigheden. Dat helpt dan weer om energiezuinige maatregelen te nemen.
5. Mis de boot niet: BIM wordt de norm
Wie het bouwen van morgen wil uitdragen, moet de innovaties van vandaag op de voet volgen. BIM-software biedt een waaier aan data die het de bouwsector toelaat te voldoen aan regelgeving en normering op vlak van milieu, afvalverwerking, CO2-uitstoot, energie en duurzaamheid. Denk aan een trend zoals het circulair bouwen, waarbij materialen na afbraak opnieuw gebruikt worden. BIM maakt het mogelijk de data van alle gebruikte materialen in een gebouw op te lijsten. Zo kunnen ze later preciezer hersteld, vervangen of gerecupereerd worden.
Meer over circulair bouwen lees je in ons interview met expert Jeroen Vrijders (WTCB)
BIM toepassen op jouw bouwproject?
Binnen het bouwteam van Van Laere is de techniek al volledig doorgedrongen. We beschikken over een eigen BIM-kamer en met Patrick De Kinder zelfs over een BIM-Manager:
“Dat BIM de toekomst is binnen de bouwwereld is algemeen geweten. Het is een snel evoluerende trein waar ook wij volledig zijn opgesprongen. Dat maakt hedendaags bouwen waanzinnig interessant en uitdagend!”
Meer weten? Contacteer ons