Persbericht

Een goede start voor elk kind, van bij de geboorte dankzij De Wase Kiem & Van Laere

29 oktober 2024

Elk jaar steunt Van Laere vier goede doelen die jongeren een betere toekomst geven.

En die kiest het bedrijf niet zomaar. Collega’s nomineren zelf organisaties die de financiële ondersteuning goed kunnen gebruiken. Dit jaar stelde Bjorn Kusé, Hoofd Studiedienst Voortraject bij Van Laere, zwangerschapscentrum De Wase Kiem voor. Samen met hem bezoeken we de drijvende krachten achter dit initiatief.

Wanneer we binnenkomen in het Huis van het Kind in Sint-Niklaas, is vroedvrouw Hilde De Grave net klaar met een sessie. Rond haar zitten zwangere vrouwen vanuit diverse culturen, elk met hun eigen achtergrond, bezorgdheden, vragen en sterktes. Eén ding delen ze: Ze wensen allemaal een mooie toekomst voor hun kind ondanks de kwetsbare situatie waarin ze zich soms bevinden. “Vanuit De Wase Kiem begeleiden we hen tijdens en na de zwangerschap”, vertelt Hilde. “We bieden hen een laagdrempelige toegang tot medische en psychosociale zorg.”

Alle zorg onder één dak

Het uitgangspunt van die begeleiding is Central Pregnancy, waarbij alle zorg onder één dak samenkomt. Vroedvrouw, huisarts, gynaecoloog, kansenwerker (Huis van het Kind) en gezinsondersteuner (Kind&Gezin) werken nauw samen tijdens een individueel zorgtraject. En tijdens maandelijkse groepssessies vinden de vrouwen verbinding met elkaar. Dat blijkt meteen wanneer we twee vrouwen telefoonnummers zien uitwisselen.

Een van hen is G.F. uit Kosovo: “Ik ben nog maar net in België. Behalve mijn man ken ik hier niemand. En als zwangere vrouw heb je al zoveel onzekerheden, zelfs al ben ik zelf verpleegkundige. Vandaag volgde ik mijn eerste sessie bij De Wase Kiem, en ik voelde me meteen veilig en gesteund door de andere vrouwen.”  

Laagdrempelige zorg

Al tien jaar lang biedt De Wase Kiem een veilige haven voor moeders en kinderen in uiteenlopende kwetsbare situaties. Vandaag is de organisatie sterk aanwezig in het Waasland, met steeds meer bekendheid binnen de zorgsector. Toch blijft financiering een uitdaging, ondanks steun van verschillende overheden. “Om de drempel zo laag mogelijk te houden, bieden we onze zorg kosteloos aan en gaan we op zoek naar de meest toegankelijke manier van communiceren met elkaar”, zegt Mieke Paelinck, kansenwerker bij Stad Sint-Niklaas. “Om een dergelijk project draaiende te houden lopen de kosten voor administratie, projectcoördinatie en vroedvrouwen op.”

“Daarom zijn we enorm blij met de steun van Van Laere”, voegt Sofie Franckaert, coördinator WGC De Vlier, toe. “Met dit geld kunnen we blijven werken voor een gezonde en gelukkige start voor elk kind”, vertelt ze. “De eerste 1.000 dagen na de geboorte zijn zo belangrijk. De kennis en de verbondenheid die vrouwen hier vinden, verlegt een belangrijke steen in het leven van verschillende mensen.”

Perscontact

Cathérine Vergaert
Marketing & Communicatie Verantwoordelijke

(vlnr) Sofie Franckaert (Coördinator wijkgezondheidscentrum De Vlier), Bjorn Kusé, Hilde De Graeve (vroedvrouw), Catherine Snoeck (administratief medewerker De Wase Kiem) en Ikram El Gbouri (vroedvrouw)

Kansen van bij de geboorte

Een steen verleggen, dat doet Van Laere elke dag. Maar ook figuurlijk wil het bedrijf zijn steentje bijdragen door kwetsbare mensen, jongeren en kinderen te ondersteunen en helpen om kansen te creëren, ondanks uitdagende omstandigheden.

Daarom gaat jaarlijks een budget naar initiatieven zoals De Wase Kiem, dat al van bij de geboorte een verschil maakt.

Die geest van solidariteit merkt Bjorn Kusé ook op de werkvloer bij Van Laere: “We zijn er om elkaar te helpen. Als iemand hulp nodig heeft, dan springen we voor elkaar in de bres. Zo organiseerden we spontaan een wafelverkoop zodat het zieke zoontje van een collega zijn wensen nog in vervulling kon laten gaan. Jongeren zijn namelijk onze toekomst, niet alleen voor de bouwsector maar ook ver daarbuiten.

Tijdens maandelijkse groepssessies krijgen vrouwen de kans om van de vroedvrouw, maar ook van elkaar te leren.

Meer weten over De Wase Kiem? Of wil je zelf steunen?
Ontdek hier de volledige werking