HR

Van Laere Steunt TEJO

19 november 2019

“De nood aan laagdrempelige therapeutische hulp voor jongeren is groot”

 

Lees hier ook het artikel van Het Laatste Nieuws

 

 

Van Laere bezocht deze week het TEJO-huis in Antwerpen. Niet voor een werfbezoek, wel om de vrijwilligersorganisatie te steunen met een cheque van 2.500 euro. TEJO biedt jongeren die het even niet meer zien zitten therapeutische hulp. Anoniem en gratis. “Iedereen moet weten dat zo’n plek bestaat”, zegt Bob Rottiers, commercieel directeur bij Van Laere.

Om aan iedereen duidelijk te maken wat TEJO doet, overhandigt Van Laere niet zomaar een cheque. We krijgen ook een rondleiding in het TEJO-huis van Antwerpen en zien er hoe jongeren worden opgevangen. “Vandaag is geen makkelijke dag”, zegt communicatieverantwoordelijke Lieve Van Boxem wanneer ze ons verwelkomt in het zestiende-eeuwse pand in de Bredestraat. “Al uren zit hier een meisje. Ze wil niet meer naar huis. We bekijken wat we nu het best kunnen doen.”

Zo zitten we meteen in de harde realiteit. Want het meisje is niet alleen. “Hier in Antwerpen zien we jaarlijks bijna 600 nieuwe jongeren. Zo’n 800 zijn er in begeleiding. Ze krijgen 10 sessies en gemiddeld doen ze er 6 à 7. Over heel Vlaanderen hebben we sinds de opstart in 2010 meer dan 9.500 jongeren geholpen.” Al die jongeren tussen 10 en 20 jaar kunnen voor begeleiding en advies bij professionele therapeuten terecht. Allemaal zijn het vrijwilligers.

Laagdrempelige hulp

De meest voorkomende psychische problemen zijn van relationele aard, maar ook depressie, een negatief zelfbeeld, (levens)stress, automutilatie, rouwverwerking, (vecht)scheidingen, suïcidegedachten en angst komen vaak aan bod. Vandaag zijn er over heel Vlaanderen veertien TEJO-huizen. Binnenkort volgt in Sint-Niklaas nummer vijftien.
Nadat Lieve ons de creatieve kelder en de knusse lokaaltjes voor individuele therapie toont, komt Ingrid De Jonghe, de voorzitster van TEJO, erbij. Bob vraagt haar waarom ze TEJO tien jaar geleden heeft opgestart. “Als jeugdadvocate vond ik dat er iets moest veranderen aan de wachtlijsten in de jeugdhulp”, vertelt Ingrid. “De nood aan laagdrempelige onmiddellijke hulp is hoog. Jongeren hebben niet altijd de sociale vaardigheden of veerkracht om zich staande te houden in het leven. Bij TEJO moet een jongere zich veilig voelen.”

Van Laere gelooft in TEJO

Van Laere is niet de enige die TEJO heeft opgemerkt. Voor haar engagement kreeg Ingrid De Jonghe de adellijke titel van barones en vorige maand ontving ze nog de tweejaarlijkse opvoedingsprijs Filson Steers Mariman. Ingrid: “Van de tien jongeren die bij ons binnenstappen, kunnen we er acht helpen. In de twee andere gevallen is verdere professionele hulp nodig. De aanvragen bij TEJO swingen de pan uit. En dat is niet oké. Er schort iets aan de aandacht die we in onze samenleving besteden aan jongeren. Veel problemen ontstaan door een tekort aan communicatie rond of binnen de opvoeding.”

Ingrid is blij met het initiatief van Van Laere. Dankbaar neemt ze de cheque in ontvangst. “Voor Van Laere is dit meer dan geld geven voor het goede doel”, verduidelijkt Bob Rottiers. “Onze medewerkers kiezen mee de organisaties die we ondersteunen. TEJO verdient niet enkel deze gift, maar ook de publiciteit. We geloven in dit project en hopen ook anderen te inspireren: hoe meer mensen TEJO promoten, met hoe meer steun de vrijwilligersorganisatie uitgebreid kan worden.”

TEJO Antwerpen
Bredestraat 2
2000 Antwerpen
info.antwerpen@tejo.be
www.tejo.be