Bouwheer:

Project T&T - Extensa

Architect:

Neutelings Riedijk

Studiebureau:

Bureau Bouwtechniek
Herman Teirlinckgebouw – Brussel Herman Teirlinckgebouw – Brussel Herman Teirlinckgebouw – Brussel Herman Teirlinckgebouw – Brussel

Herman Teirlinckgebouw – Brussel

Brussel

Kantoorgebouw met ondergrondse parking.

Beschrijving

Een multifunctioneel kantoorgebouw voor de Vlaamse Overheid ontworpen. (oorspronkelijk De Meander genoemd)

Timing

Datum bestelling: 02-04-2015
Datum inschrijving: 04-09-2013
Uitgevoerd door 100% Van Laere nv
Start der werken: 09-04-2015
Oplevering: 31-07-2017

Technische beschrijving

Semi hoogbouw met een 2-laagse ondergrondse Parkeergarage met plaats voor 310 wagens en archiefruimtes. Het gebouw is gefundeerd op schroefpalen, diameter 51 cm, lengte ca. 22. meter. De structuur bestaat uit in het werk gestorte beton en een prefab skeletbouw met interne stabiliteitskernen (trappenhuizen en schachten) kolommen, balken welfsels, pre-dallen met betonkernactivering, een semi-prefab gevelschil. De buitengevel is een gemetselde gevel volgens specifiek patroon met geïntegreerde prefab betonnen raamkaders met daarachter aluminium buitenschrijnwerk.
Beton27.000 m³
Wapening 2.800 ton
Welfsels31.000 m²
Predallen28.000 m²
Schroefpalen855 stuks

Bouwfysische gegevens

Het programma van het Herman Teirlinckgebouw bestaat uit kantoren, ontvangstruimten, auditoria, informatie- en expositieruimten, een lounge, een restaurant en een ondergrondse parking met 2 parkeerlagen. Met het oog op een aantrekkelijke werkomgeving heeft de architect bewust gekozen voor een gebouw van slechts 6 lagen. Het volume begint aan het Brussel Kanaal als horizontale laagbouw en eindigt in een 60 meter hoge toren. Dit moet het gebouw een herkenbaar element in de skyline van Brussel maken. Het gebouw heeft een duurzaamheidsniveau van 4 sterren volgens het Handboek waardering Kantoorgebouwen en een E-peil van slechts E34. Dit beantwoordt aan de Vlaamse definitie van een bijna energie neutraal (BEN) gebouw. Het is een passief gebouw dat voldoet aan de standaard voor passiefgebouwen, die vanaf 2015 van toepassing zal zijn in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Totale oppervlakte66.500 m²
Print PDF