Van Laere
Van Laere
Bouwtechnieken

Vijf maal hout op Campus West. Waarom? 

5 vragen over het gebruik
van hout op Campus West

Wie de dakstructuur van het eerste gebouw op Campus West bekijkt, weet het al: hout speelt een belangrijke rol in het innoverende kantoorcomplex dat Van Laere bouwde in opdracht van de Groep Bouwen. Om welke redenen werd precies voor hout gekozen? Partnerorganisatie LTS vroeg de betrokken partijen om een reactie.

1) Eyecatcher is de dakstructuur van het eerste gebouw. Een piramidale, origami-vormige dakconstructie uit BLC of gelamelleerd vurenhout. Moet dat het duurzame karakter van de campus beklemtonen?

Jan Leenaerts (Groep Bouwen): “Door voor hout te kiezen spelen we in op het duurzame karakter van het masterplan voor de volledige site. De klassieke combinatie van beton en staal lag ook nooit in de weegschaal. Er werd zelfs aan gedacht om het geheel in hout op te trekken, maar aangezien het gaat over grote overspanningen en stabiliteit een heikel punt was, werd beslist om de combinatie met betonnen kolommen te maken.”

Jens Piedfort (Van Laere): “Hadden we voor houten kolommen gekozen, dan zouden die een pak breder zijn geweest dan de betonnen kolommen die er nu staan. Niet enkel zouden houten kolommen meer plaats ingenomen hebben, het resultaat zou ook minder esthetisch geweest zijn.”

2) POLO Architects klopte met zijn ontwerp voor dat bijzondere dak aan bij Laminated Timber Solutions (LTS). Wat waren de belangrijkste aandachtspunten?

Guy Thijs (LTS): “We werden al van bij het voorontwerp bij het project betrokken. We onderzochten voor hen hoe de verbindingen van een houten dakstructuur er zouden uitzien en hoe we het esthetische karakter van de constructie konden verzekeren. Ze polsten ook naar de haalbaarheid van bepaalde oplossingen en vroegen hoe we de technieken in het ontwerp konden integreren.”

 

3) Was brandveiligheid een argument in deze keuze?

Guy Thijs (LTS): “Tot sommige mensen hun verbazing zijn houten bouwelementen wel degelijk brandvertragend. Hoe staal zich gedraagt bij brand is moeilijk te voorspellen. Hoe hout reageert, daar hebben we wel een goed zicht op. Hout heeft van nature een brandweerstand, zonder extra behandelingen.”

Jens Piedfort (Van Laere): “Onbehandeld hout is inderdaad betrouwbaarder dan onbehandeld staal. Door de open structuur moesten we hier een afwijking van de brandnorm aanvragen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Onder verschillende voorwaarden, met onder meer een sprinklerinstallatie in het dak, werd die afwijking goedgekeurd.”

4) Laat duurzaam bouwen met hout ook toe om snel te bouwen? Werd de deadline gehaald?

Guy Thijs (LTS): “De voorbereiding neemt iets meer tijd in beslag dan bij traditionelere bouwmethodes, maar op de werf gaat het een pak sneller. 6 à 8 weken voorbereiding in de ateliers, 6 à 8 weken op de werf. Dat lijkt veel, maar dat is het niet. Het gaat hier over een groot volume aan bouwonderdelen.

Jan Leenaerts (Groep Bouwen): “De vooropgestelde deadline haalden ze zonder enige moeite.”

5) Het gebouw kent een bijzondere structuur. Was dat de grote uitdaging in dit project?

Guy Thijs (LTS): “De minste afwijking kon de montage van de houten dakconstructie op de betonkolommen op de helling zetten. Daarom werd het ontwerp gemodelleerd in een BIM-programma. Dat gaf ons een beter beeld van hoe we onder meer glaspartijen (lichtstraten) en rookkoepels in het ontwerp konden integreren.”

Jens Piedfort (Van Laere): “Ook in de ruwbouw was er geen foutenmarge. De ankerpunten, waar een balk op een betonnen kolom moet worden aangesloten, hebben niet de luxe om 1 à 2 mm af te wijken. Alle wanden en kolommen moesten perfect aansluiten.”

Jan Leenaerts (Groep Bouwen): “Met staal is het moeilijker om dergelijke structuur op te bouwen en om de nodige toleranties te halen. Het zou quasi onmogelijk zijn geweest om zo de natuurlijke ‘look en feel’ te realiseren die we nastreefden.”

Lees meer over de aanpak van de verschillende partners in het bouwproces en welke rol hout daarin speelde:https://www.laminatedtimbersolutions.be/nl/cases/iconische-samenwerkingsproject-verrijst-op-linkeroever 

Wil je eens door dit bijzondere kantoorgebouw lopen? Bekijk dan onze video  of lees onze reportage

Next news item
Hoe ontwikkel, ontwerp en b...
Van Laere gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.