Van Laere
Testimonials

Van vluchteling naar Adjunct-Werfleider

Waar een wil is, is een weg!

Mustafa Alrubaei (28) coördineert de hoogstaande afwerking en technieken op de werf Cronos op Linkeroever. Hier bouwen we een kantorencomplex voor 700 IT-medewerkers van het gelijknamige bedrijf en Mustafa is er adjunct werfleider sinds augustus. Heel sterk, wetende dat hij pas midden 2017 als Gaza-vluchteling in België aankwam. 

In juni 2017 kwam Mustafa alleen aan in Brussel. Hij was vastberaden en had een duidelijk doel voor ogen: “Ik wou zo snel mogelijk beginnen werken en een appartementje vinden.” Hij behaalde in zijn thuisland zijn bachelor bouwkunde en deed er heel wat werfervaring op. Daarom was voor hem snel de keuze gemaakt welke weg hij wou inslaan.

“Vanaf het eerste moment zocht ik naar kansen voor een goede job in België. Daarom startte hij erg snel met een intensieve cursus Nederlands aan de universiteit. De officiële gelijkschakeling van zijn diploma, zijn rijbewijs behalen én een stage in de bouw waren eveneens nodig. “Ik werkte heel hard om al die zaken in orde te krijgen.”, vertelt Mustafa verder. En met glans! In één jaar tijd werkte onze adjunct-werfleider alle noodzakelijke stappen af.

Aanpassen

Na dat jaar vlogen ook zijn vrouw en dochtertjes over naar België. “Het is voor hen uiteraard ook aanpassen. De kindjes gaan naar school, leren Nederlands en thuis praten we Arabisch. Daarnaast wonen we in de vliegtuigroute van de luchthaven van Deurne. De vliegtuiggeluiden zorgen voor mijn vrouw en kinderen soms nog voor angst want zij associëren deze geluiden nog steeds met oorlog en bommen.”

Succes bij Van Laere

Na een stageperiode ging Mustafa op zoek naar een bedrijf dat hem zou liggen. Hij had zo’n 15 sollicitatiegesprekken na zijn stage, kreeg drie jobaanbiedingen, maar koos heel bewust voor Van Laere.

De collega’s, de cultuur en de heldere structuur bij Van Laere zijn geweldig. Iedereen is vriendelijk voor elkaar en werkt samen, ook met alle onderaannemers. Ik voelde mij direct opgenomen in de groep.”

Ik kreeg meteen veel verantwoordelijkheid en van in het begin kreeg ik opleiding. Frans wil ik graag nog leren want die taal blijkt toch dikwijls belangrijk op de werf. Ik vroeg al of ik een cursus mag volgen en ook die deur opent Van Laere voor mij, iedereen krijgt hier alle kansen.”

Kansen gebruiken

Die boodschap wil Mustafa meegeven aan iedereen uit het buitenland die zijn weg nog zoekt. “Tegen nieuwe mensen wil ik zeggen: gebruik je kansen!”

Mustafa en zijn gezin gaan ook volop voor de inburgering. “Voorlopig hebben we een verblijfsvergunning voor 5 jaar. Wat er nadien gebeurt, is nog onzeker. Maar we proberen ons uiterste best te doen om bij te dragen tot de maatschappij.

Eerlijk gezegd, ik heb wel wat stress”, zegt Mustafa, “maar het komt goed: mijn collega’s bij Van Laere zijn geweldig en ik voel dat ik kan groeien in het bedrijf.”

Next news item
Valarianen fietsen de aarde...
Van Laere gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.