Van Laere
Van Laere
HR

Van Laere Steunt Boven De Wolken

“Foto’s helpen om te leven met het verlies van je kindje”


De dochter van Mireille, één van onze medewerkers, kreeg een sterrenkindje. Ze sprak lovend over Boven De Wolken, de organisatie die ouders van vroeg gestorven kindjes een aandenken biedt met een fotoshoot. Toen bleek dat ook andere collega’s op deze fotografen een beroep deden, besloten we om Boven De Wolken te steunen.

 

 

 

 

 

 

 

Een foto van heel kleine voetjes in grote handen, van een huilend gezin dat een baby’tje koestert, van ouders die trots poseren met hun net overleden kindje in de armen. We zijn muisstil wanneer Anneleen Fransen, een van de oprichters van Boven De Wolken, ons enkele beelden toont. Ze vertelt meteen hoe dankbaar ouders zijn voor die tastbare herinnering. “Sterrenouders krijgen met zo’n fotoshoot eindelijk de mogelijkheid om hun overleden kindje te tonen. Nog niet heel lang geleden was dat taboe. Een doodgeboren kindje bleef toen helaas anoniem.”

Hoge nood

Samen met Sharon Geirnaert richtte Anneleen in 2016 Boven De Wolken op. “Ik was zelf vroedvrouw en fotografe. Als het in ons ziekenhuis gebeurde, maakte ik foto’s van het kindje en hun gezin. Toen Sharon een sterrenkindje kreeg, vond ze dat zo’n fotoshoot voor alle lotgenoten die dat wensen mogelijk moest zijn. Ondertussen hebben we dat doel bereikt. Door de hoge nood zijn we explosief gegroeid. In vrijwel alle Vlaamse ziekenhuizen kennen ze ons, vroedvrouwen vinden het een waardevol initiatief en verwijzen naar ons door.”

Boven De Wolken telt vandaag tweehonderd vrijwilligers. Al meer dan 2.000 kindjes werden met veel respect gratis gefotografeerd en dat altijd binnen de 24 uur. “Vandaag kregen we al vier oproepen, waaronder een uit Antwerpen”, zegt Anneleen. “Van zodra een aanvraag binnenkomt, zoeken we zo snel mogelijk een fotograaf. Zo’n 170 professionele fotografen hebben aangegeven in welk werkingsgebied ze willen fotograferen. Ze doen dat vrijwillig. Een fotoshoot is zwaar, maar ze voelen hoeveel het betekent voor mensen die op dat moment iets verschrikkelijks meemaken.”

Gevoelige snaar

Bob Rottiers, commercieel directeur, vertelt Anneleen waarom Van Laere hen wil steunen: “De keuze van onze goede doelen vertrekt van bij onze mensen. Enerzijds zijn er de ervaringen van Mireille en Charlotte (zie verder), anderzijds waren er in diezelfde periode nog collega-Valarianen die een beroep moesten doen op jullie organisatie. Boven De Wolken raakt een gevoelige snaar: je kindje zo vroeg moeten afgeven, is misschien wel het ergste wat een mens kan meemaken. Dat de fotografen dit vrijwillig doen, toont hun engagement en respect.”

Bob mag een cheque van 2.500 euro overhandigen. Anneleen is bijzonder blij met de steun van Van Laere: “Onze organisatie leeft van schenkingen zoals deze. Het helpt ons om workshops rond rouw en verlies te organiseren voor de vrijwilligers of om de fotografen bij elkaar te brengen tijdens een teambuilding zodat ze hun ervaringen kunnen delen. We voelen meer en meer dat ons initiatief gedragen wordt door de maatschappij. Dat sterrenouders trots hun kindje kunnen tonen, is zo belangrijk. Foto’s helpen om te leren leven met het verlies van je kindje.

Het verhaal van Charlotte, dochter van Mireille
Anderhalf jaar geleden deden Charlotte en haar partner een beroep op Boven De Wolken. “Ik wist al langer dat we de zwangerschap moesten afbreken”, zegt Charlotte. “Met een mail vroeg ik Boven De Wolken of ze na de bevalling wilden langskomen. In het ziekenhuis stelde de fotografe ons gerust. Ze ging liefdevol om met ons zoontje en maakte prachtige foto’s.”

Kende je Boven De Wolken vooraf?

“Een vriendin had me erover verteld, maar we twijfelden. Het leek eerst wat vreemd, maar nu zijn we blij met al die mooie foto’s. Weten dat we die beelden voor altijd als herinnering hebben, geeft ons een gevoel van rust. Ik kan het andere ouders alleen maar aanraden.”

Kregen de foto’s een bijzondere plaats?

 

“We hebben er een fotoalbum van gemaakt. Aan mensen die wisten van de zwangerschap, zoals familie en vrienden, hebben we de foto’s getoond. Af en toe kijken we er nog eens naar. Al is het nu even geleden, we hebben het er op dit moment opnieuw wat moeilijker mee.”

Via je mama bereikte jouw ervaring ook Van Laere…

“Het is er nog niet van gekomen, maar ik wou zelf ook al iets doen om Boven De Wolken te steunen. Dat ons mama haar werkgever dat nu doet, vind ik dus fantastisch. Het is mooi dat ze erover vertelde op het werk en dat ook andere mensen het nut van Boven De Wolken inzien. Zoiets verwacht je niet altijd.”

Next news item
De 52-uren van Van Laere: e...
Van Laere gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.