Van Laere
Van Laere
Werfnieuws

Shirgeru Ban geeft Startschot voor Ban-Project

 

 

 

 

Wil je meer weten of de architect Shigeru Ban en zijn visie?
Lees hier het volledige interview 

In de Japanse cultuur is donderdag 24 november een Taiandag (大安), een dag vol geluk en voorspoed. Ook voor de bewoners van Nieuw Zuid  was het een speciale dag, want toparchitect Shigeru Ban kwam in hoogsteigen persoon de werken aan zijn project BAN opstarten.

 

Tijdens een persmoment lichtte hij zijn ontwerp toe en plantte hij een Ginkgo Biloba, een Japanse wensboom, op de werf. In de Japanse cultuur wordt de boom haast als een god vereerd. Hij staat symbool voor onder meer hoop, liefde, tijdloosheid en een lang leven.

BAN: imposant en duurzaam woonproject

BAN bestaat uit een rijzige woontoren van 25 verdiepingen en daarnaast nog een apart gebouw, samen goed voor 295 woonunits. De Japans geïnspireerde binnentuin van maar liefst 6.000 m2 voorziet de bewoners van een gezonde dosis groen en zuurstof, ontworpen door landschapsarchitect Bas Smets, die ook het plantendecor rond de Notre-Dame in Parijs mag herinrichten.

De indrukwekkende binnentuin weerspiegelt Shigeru Bans voorliefde voor de natuur. “Ik wilde een plek creëren waar mensen tot rust kunnen komen”, vertelt Ban. “Een groene omgeving relaxeert. In Japan hebben we daar een term voor: Shinrin-yoku. Tot rust komen door jezelf onder te dompelen in het groen.”

BAN is een adembenemend ontwerp dat opvalt door het signatuur lijnenwerk in de houten gevels dat kenmerkend is voor de architect en die van het gebouw een echt statement maakt. Ook de hybrideconstructie van hout, beton en staal maakt het project bijzonder en ecologischer dan pure betonbouw.

Het volledige persbericht kan u hier terug vinden.

“BAN” in enkele cijfers

  • 26.964m2 ondergrondse constructie
  • 1.890m2 casco
  • 6.940m2 terras
  • 2.458m2 aan wintertuinen
  • Het residentiële deel voorziet in 29.171m2, opgedeeld in 14.225m2 (Laagbouw) en 14.946m2 (Toren).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Next news item
Activiteitenpool ‘Bouw & ...
Van Laere gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.