Van Laere
Van Laere
Testimonials

Schoolse begeleiding voor kwetsbare kinderen: Van Laere steunt Uilenspel

Creating tomorrow together is niet zomaar het motto van Van Laere. Als bouwbedrijf nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Die mentaliteit start bij onze medewerkers. Zo is Monica naast verantwoordelijke Check-in@work ook vrijwilliger bij Uilenspel: ze helpt kwetsbare kinderen met huiswerkbegeleiding. Een organisatie die Van Laere graag steunt!

Uilenspel biedt gratis schoolse ondersteuning aan kinderen met een maatschappelijke kwetsbaarheid. Daarvoor doen ze een beroep op vrijwilligers uit de buurt. De organisatie ging in 2008 van start in Gent, maar kent ondertussen vertakkingen in Antwerpen, Ronse, Sint-Niklaas, Gavere, Kruisem en Nazareth. Wij spreken af met Charis Smit, verantwoordelijke voor de regio Antwerpen.

 

Armoedeweb doorbreken

Aan Charis, legt onze commercieel directeur Bob Rottiers uit waarom Uilenspel door de medewerkers werd uitgekozen. “Onze mensen kiezen zelf de goede doelen en weten dat die initiatieven moeten passen bij onze visie. We willen daarbij een maatschappelijke waarde creëren en komen zo regelmatig uit bij initiatieven die kinderen en jongeren in moeilijkheden helpen. In dit geval zette collega Monica ons op het spoor van Uilenspel.”

“Monica is zo’n mooie ambassadeur voor onze werking”, antwoordt Charis. “Ze is hier in Antwerpen een van onze vrijwilligers die wekelijks een uurtje langsgaat bij een maatschappelijk kwetsbaar gezin. We begeleiden kinderen uit de 3e kleuterklas, 1e of 2e leerjaar. Die hulp is nodig, want wie opgroeit in armoede kan dat web moeilijk doorbreken. Ouders kunnen hun kinderen bijvoorbeeld niet altijd begeleiden bij huiswerk en zitten vaak met schaamte of een schuldgevoel om daarvoor hulp te vragen in de buurt.”

Buurtsolidariteit

In Antwerpen lopen samenwerkingen met 11 scholen en is er begeleiding in 3 wijken. De school beslist wie in aanmerking komt. Uilenspel staat in contact met de brugfiguur of zorgleerkracht van de partnerscholen. Charis: “Zij bekijken welke leerlingen nood hebben aan ondersteuning en zitten samen met de ouders. Als zij vragende partij zijn, volgt een aanmelding via ons portaal en kijken wij naar de beschikbare buurtbewoners uit ons netwerk. Zo gaan we vrijwilligers en gezinnen koppelen. Die nabijheid vinden we heel belangrijk, we zoeken naar een duurzame connectie.”

Uilenspel streeft naar meer buurtsolidariteit. “Die insteek helpt niet enkel de kinderen verder, maar ook de gezinnen. Als burgerinitiatief versterken we het sociaal weefsel; mensen die uit de boot dreigen te vallen willen we opvangen. Zeker bij ouders met een taalachterstand is assistentie van de vrijwilliger bij het interpreteren van brieven of zelfs het begeleiden van een doktersafspraak een grote meerwaarde. Ze zijn de vrijwilligers ook bijzonder dankbaar.”

 

 

 

Meer weten of Uilenspel steunen? Ga eens kijken op www.uilenspel.be

Benieuwd hoe zo’n begeleiding verloopt? Bekijk het hartverwarmende filmpje uit het tv-programma Iedereen Beroemd

Goud waard

In het kantoor van Charis is ook een kleine bibliotheek met lesmateriaal. Ze toont ons enkele voorbeelden van boekjes en spelletjes die lezen, schrijven en tellen bevorderen, en die gericht zijn op verschillende culturen. “Het is een van de elementen waar onze vrijwilligers mee aan de slag kunnen. Ze worden intensief begeleid met een verplichte basisvorming, leren bij over maatschappelijke kwetsbaarheid, het belang van moedertaal en krijgen tips rond spelend leren. We organiseren ook verschillende activiteiten: zowel voor de vrijwilligers, als gezamenlijk met de gezinnen die we begeleiden. In dat kader is jullie steun voor onze werking een zegen.”

Vrijwilligers zijn goud waard. Zeker voor Uilenspel, waar zo’n 350 kinderen op de wachtlijst staan. “Uit onze bevragingen blijkt dat onze aanpak loont: bij een hoog percentage van de begeleide kinderen stijgt de motivatie in de klas. Ze steken vaker hun vinger op en durven meer te praten. We krijgen veel aanvragen van scholen die ons willen inschakelen. Dat kan enkel als we zowel onze vaste medewerkers als de pool met vrijwilligers kunnen uitbreiden. Maar onze middelen zijn beperkt. We hopen op meer steun of een gestructureerde oplossing om op termijn over heel Vlaanderen onze werking uit te rollen.”

Next news item
Samen met Bûûmplanters we...
Van Laere gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.