Van Laere
Van Laere
Testimonials

Bouwheer, architect en aannemer over Aequor, een uniek wooncomplex op het Eilandje

Marc Vandenabeele, CEO Vlaamse Poort
“Op dit moment zijn we met acht werven bezig, maar wat betreft opvolging en kwaliteit steekt deze er boven alle andere uit.”

Bouwheer, architect en aannemer over Aequor, een uniek wooncomplex op het Eilandje

Een berichtje van een buurtbewoner die de bouwheer bedankt voor de propere werf… Het lijkt iets onbenulligs in de complexiteit van een nieuwbouwproject als Aequor en toch maakt het een verschil. Want los van het unieke zicht, de bijzondere gevel of de functionele invulling is de realisatie een succes door de verstandhouding tussen drie partijen: bouwheer Vlaamse Poort/Bermaso, architectenbureau Binst en aannemer Van Laere.

 

 

“We staan op een meesterlijke plek, voor mij zelfs het Montmartre van Antwerpen. Het water en de dokken verenigen zich hier met cultuur, gastronomie en wonen.” Architect Luc Binst spreekt lyrisch over de omgeving van het Willemdok wanneer we hem ontmoeten. En terecht. Samen met hem genieten we vanop de negende verdieping van een panoramisch zicht. “Dat we hier de laatste woonopportuniteit kunnen invullen, op de plaats van het oude Havenhuis, is uniek. Door de perfecte zuidwesten oriëntatie en het vergezicht op de Schelde hebben we dit project altijd gezien als een soort woontribune. Dit zijn dé business seats op het MAS.”

Binst Architects ontwierp Aequor in opdracht van de ontwikkelaars Vlaamse Poort en Bermaso. Het gebouw telt 62 luxeappartementen die allemaal uitgeven op het water, twee penthouses, een ondergrondse parking en een gelijkvloerse kantoorruimte. De appartementen kunnen functioneel samengesteld en zelfs gekoppeld worden. “Die formule werkt”, zegt bouwheer Marc Van denabeele (Vlaamse Poort). “Verschillende mensen kochten twee of drie appartementen en voegden ze samen tot één groot geheel. Nog voor de start van de werken was de verkoop al voor 80% rond dankzij de topligging en onze visie op hedendaags luxueus wonen.”

Maritiem karakter

Voor Luc Binst was het een eer om die visie om te zetten in een ontwerp dat past binnen deze historische wijk: “Voor Aequor zijn we niet atypisch gaan ontwerpen. De geschiedenis van de dokken en de nabijheid van het Felix Pakhuis brachten ons naar een helder, eenvoudig pakhuisconcept. Dit gebouw zal hier perfect staan.”

Het ontwerp gaat uit van een dag- en nachtgedeelte met impressionante glaspartijen langs de waterkant, en een meer gesloten gevel langs de achterzijde. “De voorgevel is eigenlijk een groot raster met appartementen die gerangschikt zijn in een halfsteensverband”, legt de architect uit. “De bruine tinten van het geslepen beton geven een roestkleur die past bij het maritieme karakter van deze site. De ‘slaapgevel’ contrasteert dan weer met de donkere omgeving dankzij de witte architectonische betonpanelen.” Naast de bijzondere gevelbekleding zijn ook de brede terrassen een eyecatcher in dit concept. Ze kunnen individueel afgesloten worden met schuivende glaswanden, fungeren zo als verlengstuk van de leefruimte en garanderen het zicht op de jachthaven.

Huzarenstukje op de werf

Intussen schieten de werken goed op. Om Aequor te laten herrijzen uit de funderingen van het oude Havenhuis rekenden de projectontwikkelaars op Van Laere voor de totale ruwbouw en het wind- en waterdicht maken. “Half november 2018 zijn we gestart met palen boren”, vertelt projectleider Arno Van Dosselaer. “Begin februari konden we de stort doen. Het tempo van de werken was in dit project een echte uitdaging: op zeven maanden tijd hebben we elf verdiepingen gezet.”

De Directeur der werken voor Vlaamse Poort/Bermaso, Jonny Maessen, erkent het huzarenstukje van de aannemer: “Ondanks de aanwezigheid van hoge gebouwen, files en wegenwerken bouwden we op drie weken tijd 1.000 m². Op deze locatie was het belangrijk snel en duurzaam te bouwen. De architect heeft onze visie perfect begrepen. In tegenstelling tot bij traditioneel bouwen, kozen we voor veredeld ruwbouwwerk waarbij alles werd geprefabriceerd en de blokjes vervolgens op de werf in elkaar werden gezet. Klinkt misschien makkelijk, maar die keuze vraagt wel een enorme voorbereiding en precisie. En dat is hier gebeurd: Van Laere is op dat vlak een voorloper.”

Geen vuilnisbelt

Arno is al zes jaar projectleider bij Van Laere. Tijdens de ruwbouwwerken was hij vrijwel dagelijks op de site. Een anekdote in het bijzonder blijft hem bij: “De bouwheer liet weten dat een buurtbewoner hem bedankte voor de propere werf. Dat doet deugd, want op dat terrein leveren we veel inspanningen. Rond deze werf bouwden we bijvoorbeeld een houten omheining van 2,5 meter hoog. Dat staat net en zorgt ervoor dat de buurt zo weinig mogelijk last heeft van de werkzaamheden.”

“Een werf hoeft heus geen vuilnisbelt te zijn”, vervolgt opdrachtgever Marc Van denabeele. “Ik heb nog nooit zo’n ordelijke werf gezien. Ook naar veiligheid toe. Voor mij als bouwheer is dat een troef in de marketing. Van klanten die de werf van Aequor bezochten, kreeg ik de reactie: Amai dat is hier proper. Dat geeft een goed gevoel naar alle betrokken partijen: van de initiatiefnemers en uitvoerders tot de klanten en de buurtbewoners. Kregen we van hen een bemerking over te veel stof? Dan spoten de medewerkers van Van Laere de volgende dag alles meteen nat. Mensen appreciëren het als je met hen rekening houdt. We gebruiken deze werf nu als voorbeeld naar alle andere aannemers met wie we samenwerken.”

Duurzaam project, duurzame relaties

Ook architect Luc Binst is lovend over de uitvoering. “Voor mij is het belangrijk dat een aannemer helemaal meegaat in de architectuur en de methodiek van zo’n ontwerp. De bouwheren kozen ervoor om Van Laere als aannemer al heel vroeg in het proces te betrekken bij dit project. Daardoor konden we als een deskundig team van drie partners de complexiteit van deze werf vooraf goed doornemen. Die doordachte aanpak en goede verstandhouding loont tot op vandaag.”

Begin oktober bereikte Aequor zijn hoogste punt en konden alle partijen klinken op de geslaagde samenwerking tijdens de meiboomviering. “Van de benadering en de voorbereiding tot de uitvoering der werken: alles klopt”, zegt Van denabeele. “We realiseren hier een duurzaam project. Maar ook de relaties met aannemers bekijken we graag op de lange termijn. Ik ontmoet heel graag de zaakvoerders van bouwbedrijven, maar het belangrijkste voor mij zijn de werfleiders. Zij moeten het waarmaken. Bij Van Laere heerst een goede interne organisatie: dat gevoel kreeg ik bij elk bezoek aan de werf. Op dit moment zijn we met acht werven bezig, maar wat betreft opvolging en kwaliteit steekt deze er boven alle andere uit.”

 

 

 

 

Fiche Aequor

• Bouwheer: Vlaamse Poort / Bermaso
https://www.vlaamsepoort.be/ en http://www.bermaso.be/
• Architect: Binst Architects https://www.binstarchitects.be/
• Hoofdaannemer: Van Laere https://www.vanlaere.be/nl/

Bekijk hier de volledige reportage

 

Next news item
5 redenen om te BIMmen
Van Laere gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.