
Begeleidingscentrum De Vlinderkens is in Edegem al jaren een thuis voor kinderen en jongeren in problematische opvoedingssituaties. Niet voor het eerst steunt Van Laere met een mooie gift een project dat jongeren in moeilijkheden bijstaat. Met De Vlinderkens leren we een nieuwe, warme organisatie kennen en dus gingen we graag eens op bezoek.
Een stapel schoenen, kris kras door elkaar onder de trap. De inkomhal van De Vlinderkens in Edegem verschilt in niets van die van een groot gezin. En in wezen is dit begeleidingscentrum dat ook. Meer zelfs, die warme huiselijke sfeer zit in hun DNA. Alleen huist hier geen familie, maar wonen er wel 11 jongeren tussen de 7 en 20 jaar samen met hun begeleiders.
Directeur Mark Fonteyn en pedagogisch coördinator Ilse Teigeler heten ons hartelijk welkom in het charmante huis. Bob Rottiers, onze commercieel directeur legt uit waarom we hen vandaag een bezoek brengen. “Jongeren met moeilijkheden krijgen vaak te laat de nodige hulp of zorg. De wachtlijsten blijven gigantisch. Van Laere heeft een hart voor de jeugd, dat bewijzen onze medewerkers die goede doelen, zoals De Vlinderkens, voorstellen. Dit is een project waarin we geloven!”
Schrijnende opvoedingsituaties
Volgens het Agentschap Opgroeien kwamen vorig jaar 50.628 kinderen en jongeren tussen 0 en25 jaar in contact met jeugdhulp. Dat is zo’n 2,5 procent van de totale populatie in die leeftijdsgroep. De Vlinderkens is binnen de bijzondere jeugdzorg nog een van de weinige kleinere organisaties. “Maar dat zorgt er meteen ook voor dat we onze jongeren hier een heel huiselijke sfeer kunnen bieden”, zegt Mark. “Ze zijn hier omdat ze door een moeilijke opvoedingssituatie niet thuis kunnen wonen. De omstandigheden zijn soms schrijnend: verwaarlozing, misbruik, vechtscheidingen, armoede of een verslavingsproblematiek bij de ouders.”
De jongeren bij De Vlinderkens worden veelal doorgestuurd vanuit de jeugdrechtbank, de school of het CLB. Mark: “Het gaat om doodnormale kinderen die hier net als andere leeftijdsgenoten zonder beperking naar school kunnen en hobby’s beleven. Maar een moeilijke thuissituatie zet je niet zomaar van je af. Veel jongeren leven hier niet fulltime, soms gaan ze naar huis of komen de ouders op bezoek. Bovenal blijven het kinderen van hun ouders. Onze gezinsbegeleiders proberen de situatie te verbeteren.”
Volwassenen opnieuw vertrouwen
Intussen geurt het heerlijk in het huis. Terwijl twee tieners voetballen in de tuin, volgen wij onze neus naar de keuken. “Woensdag is veggiedag”, zegt de kok. “Vanavond maak ik vegetarische schnitzels.” De woonkamer is gezellig met een grote tafel en zetel, een hoop speelgoed en bureautjes met computers. Bewoners kunnen hier tot 25 jaar terecht. Gemiddeld verblijft een jongere er 2,5 jaar. Ilse: “We willen hen vooral vaste grond onder de voeten geven en leren hoe ze opnieuw volwassenen kunnen vertrouwen. Die wantrouw zit vaak diepgeworteld en dat is niet altijd even makkelijk voor de leefgroepbegeleiders.”
Het begeleidingscentrum krijgt voor zijn werking een subsidie van het Agentschap Opgroeien. Die dient voor de werkings- en personeelskost van een twintigtal mensen. Sinds 2013 is er ook gezinsbegeleiding aan huis. Giften zoals die van Van Laere gaan naar de algemene werking of dienen om de jongeren eens iets extra te gunnen. “Iedereen wil er wel eens tussenuit”, vertelt Ilse. “Maar aan een vakantie of festivalbezoek hangt natuurlijk een prijskaartje. Dan bekijken we hun wensen en waar springen we dan bij.”
Steun De Vlinderkens
Wil je ook meehelpen? De Vlinderkens zijn altijd op zoek naar vrijwilligers. Als steungezin voor de jongeren of als helper bij huiswerkbegeleiding, de tuin of klusjes. Je kan ook helpen door tweedehandsspullen te schenken. Kledij, computers of spelmateriaal zijn meer dan welkom! Meer informatie: https://devlinderkens.be/