Naar nieuwsoverzicht

Minister legt eerste steen Sint-Claracollege: ‘Nieuwe school geeft jeugd meer goesting om te leren’

Pascal Smet (links) en Mieke Van Hecke (rechts) kregen bij de metselwerken hulp van enkele handige leerlingen.

ARENDONK – ‘In een nieuw schoolgebouw hebben jongeren meer goesting om te leren.’ Dat zei Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) gisteren bij de eerstesteenlegging van het Sint-Claracollege in Arendonk, de eerste ‘school van morgen’ in Vlaanderen.

Het onderwijs in Vlaanderen behoort tot de wereldtop, maar dat geldt helaas niet voor onze schoolinfrastructuur. Die is vaak oud en versleten. Maar als je vandaag een subsidie aanvraagt voor een nieuw schoolgebouw, moet je gemiddeld 20 jaar wachten voordat je dossier wordt goedgekeurd. Daarom heeft de Vlaamse regering nu samen met twee privé-investeerders een miljoenenpot vrijgemaakt om tussen dit en twee jaar versneld 165 nieuwe ‘scholen van morgen’ te bouwen.

De eerste vrije school die met geld uit dat nieuwe publiek-private spaarvarken wordt opgetrokken, is het Sint-Claracollege in Arendonk. En precies daarom wilden zowel onderwijsminister Pascal Smet als directeur-generaal Mieke Van Hecke van het katholiek onderwijs gisteren per se aanwezig zijn op de eerstesteenlegging.

‘Maar ook omdat ik het Sint-Claracollege een heel goede school vind, die zijn tijd ver vooruit is’, zei minister Smet. ‘Hier zitten scholieren van theoretische en technische opleidingen samen in één school, helemaal wat wij voor ogen hebben met onze Vlaamse onderwijshervorming. Dit is onze toekomst.’

Tijdcapsule in beton gegoten

Symbolisch werd daarom gisteren een tijdcapsule in beton gegoten, om aan te tonen dat het college klaar is voor de toekomst. Het wordt een school zonder krijtbord, met alleen maar smart boards, en overal draadloos internet en oplaadpunten voor laptops en iPads. De hypermoderne campus wordt 5.200 meter groot en bevat 25 klassen, verscheidene ICT- en wetenschapslokalen, leereilanden en een groot auditorium.

‘Deze nieuwe school zal de jongeren motiveren’, gelooft minister Smet. ‘Het is zoals thuis: als je in een mooi huis woont, ben je nu eenmaal gelukkiger. Dat is ook zo op school. In een nieuw schoolgebouw krijgen de leerlingen vanzelf meer goesting om te leren.’

Het ‘nieuwe Sint-Claracollege’ zal op 1 september 2015 in gebruik genomen worden.